Wat is de bedoeling.

Eigenlijk heel eenvoudig; Er zaten een paar (echt goeie) ideeën voor versterkers in mijn hoofd en die hadden een naam nodig. Dus dan ook maar meteen een coole.

Wat zijn die goede ideeën dan? Kijk, als je het hebt over Gitaristen (en Harpspelers) zijn we super conservatief (of moet ik nostalgisch zeggen). Kijk maar eens naar wat iemand wil betalen voor een half uit elkaar vallende Vox of Fender amp uit 1960 of een Les Paul uit ’59.
Misschien is het daarom wel dat de grote merken weinig anders bedenken dan variaties op hun eigen thema en continue terug te pakken op die paar dingen uit het verleden. Of het krijgt misschien niet de kans om aan te slaan omdat het niet voldoende winst oplevert. Hier is echt een kans weggelegd voor de kleine versterker (en Gitaar!) bouwers. Als je uniek en hoge kwaliteit kunt leveren is daar volgens mij vraag naar.

Want aan de andere kant is er natuurlijk wel ontwikkeling, modeling amps, hybride versies (transistor/buis), home-recording software en DI apparaten. Maar die staan dan weer best ver af van de ‘echte’ buizensound of het ‘gevoel’, omdat zij ook in de val van het (digitaal) nadoen trappen.
En dat terwijl er zoveel mogelijk is als je even buiten de lijntjes durft te kleuren. Het uiterlijk (kleuren en vormen), schema’s (de elektronica), buis-types en technieken, er is zoveel mogelijk om een unieke sound en stijl mee te creëren zonder meteen het wiel opnieuw te moeten uitvinden.

Kijk eens rond in een muziekwinkel voor de grap. Zoek de Gitaarversterkers…. ze zien er bijna allemaal hetzelfde uit!
Dat zou toch anders moeten kunnen. Ja je loopt het risico, eigenlijk, je weet zeker, dat een heleboel mensen het lelijk vinden, maar die moeten dan maar zo’n zwarte kist kopen. Is ook niet erg.
Maar stel dat je een amp hebt die Top klinkt, vet overstuurd, de hele band lyrisch krijg EN dat je die in de woonkamer mag zetten van je Vriendin, Vrouw, Partner (wel, laten we zeggen je huiskamer-stylist). Omdat ie er zo cool uitziet.

De Falcon versterkers die ik maak zijn bedacht met een aantal ideeën als uitgangspositie:

  • Unieke spullen van hoge kwaliteit, maar ook voor een normale prijs.
  • Geen clone of kopie.
    Je kunt heel veel leren van het verleden, maar ik geloof niet in kopiëren. Laat Marshall maar Marshalls maken.
  • Ga minder bekende of gangbare onderdelen of technieken niet uit de weg maar maak die zo, dat die aantrekkelijk zijn voor den moderne mensch.