Falcon 4 in gestoffeerde kast.

De 4 is eigenlijk het logische vervolg op de Mk.3.
Ik was op zoek naar een meer flexibele voorversterker voor de 18 watt van de 7591 buizen versie van de Mk.3, wat substantieel harder gaat dan de 12 watt van de 6V6’s. De cleane toon was subliem, maar de overdrive kwam pas als de buren op de stoep stonden. Headroom noemt men dat.

Na veel geëxperimenteer met high gain- en parallelle -inputs ben ik toch bij een Master volume en gain regelaar uitgekomen. Maar 1 belangrijk vereiste was dat die master knop de amp niet zou ‘choken’, hij moest het open karakter behouden. Door de Negative feedback aan te passen en schakelbaar te maken èn een treble-boost switch toe te voegen, is dat gelukt. Ook is de pre-amp boost switch aangepast. Het overdrive karakter, van pre-amp distortion, tot power-amp crunch, is nu veel beter in te regelen. Zonder dat er concessies aan de transparante cleans wordt gedaan.

Omdat deze versterker nu zoveel verschilt van de Mk.3 is het duidelijker als hij een eigen versie krijgt, de 4 dus.
De Mk.3 is dus een 12 watt amp met 6V6GT eindtrap. De 4 is een 18 Watt versterker met 7591 powertubes.
Daarnaast gebruik ik ook hier de 6SL7 in de voorversterker. Deze heeft een iets ander overdrive karakter dan de 12ax7 die in 99% gevallen worden gebruikt, veel ‘dikker’ over het algemeen.
Ook heeft de 4 een James Tonestack (Bass & Treble control). Hierdoor heb je meer controle/bereik dan met de standaard Fender/Marshall tone-controls.

De nfb knop heeft 3 standen 1- met Feedback (dempen) 2- Geen Feedback (los, wild) 3- Geen Feedback Met extra Boost). Hiermee kun je de versterker sneller, of minder snel in de oversturing krijgen.

Volledig handgebouwd en ‘handwired’.
F&T filtercaps. Voor koppelcaps gebruik ik Orange drops.

Specificaties:
– 2 x 5791 eindversterker in cathode bias voor 18 watt.
– 2 x 6SL7 voorversterker.
– 5U4GT of Diodebrug-gelijkrichter.
inputs: 1[high] of 2 [high/low]
Pre-amp High gain / Low gain switch
3 standen NFB/Boost switch.
Treble boost switch.
Impedantie switch, ext. speaker uitgang.
Speaker naar keuze. WGS American vintage 10″ of Jensen JETs 12″