Met de Falcon 4 wilde ik verder met het idee van het Ampeg Jet circuit van de jaren 60, maar met wat meer mogelijkheden en opties om het nog bruikbaarder te maken voor deze tijd. Voor op het podium en in de oefenruimte.
Ik was op zoek naar een iets flexibelere voorversterker voor de +20 watt die met de 7591 buizenmogelijk was, en wat substantieel harder gaat dan de 12 watt van de 6V6. De cleane toon was subliem, maar de overdrive kwam pas als de buren op de stoep stonden.

Falcon 4 in gestoffeerde kast.De uitkomst is hier een Master-volume aan het eind van de pre-amp zodat met de Gain regelaar precies genoeg break-up kan worden ingeregeld. Maar één belangrijk vereiste was dat die master knop de amp niet zou ‘choken’, hij moet het open karakter behouden. Door oa. de Negative feedback aan te passen en schakelbaar te maken èn een treble-boost switch toe te voegen, is dat gelukt. Ook is de pre-amp boost switch aangepast zodat humbucker en single-coils hun karakter blijven houden.
Het overdrive karakter, van pre-amp distortion, tot power-amp crunch, is nu perfect in te regelen. Zonder dat er concessies aan de transparante cleans wordt gedaan.

De Falcon 4 is alleen leverbaar als versterker met 7591 powertubes.
Deze amp is ook uitermate geschikt, en leverbaar als Top/Head versie.

Ook hier 2 6SL7 buizen in de voorversterker. Deze hebben een iets ander overdrive karakter dan de 12ax7 die in 99% gevallen worden gebruikt, veel ‘dikker’ over het algemeen.
En de Falcon 4 heeft ook een James Tonestack (Bass & Treble control). Hierdoor heb je meer controle/bereik dan met de standaard Fender/Marshall tone-controls.

De nfb knop heeft 3 standen 1- met veel Feedback (dempen) 2- Geen Feedback (los, wild) 3- En minderFeedback. Hiermee kun je de versterker sneller, of minder snel in de oversturing krijgen.

Specificaties:
– 2 x 7591 eindversterker in cathode bias voor 24 watt.
– 2 x 6SL7 voorversterker.
– 5U4 of 5AR4 gelijkrichter. 5Y3GT kan ook voor een lager wattage = iets minder headroom.
– inputs: 2 [high en low]
– Pre-amp [High gain / Low gain] switch
– 3 standen NFB/Boost switch.
– Treble boost switch.
Speaker naar keuze.
WGS American vintage 10″ of Jensen JETs 12″. Alnico’s werken ook heel goed.


Volledig handgebouwd en ‘handwired’.
F&T filtercaps. Voor koppelcaps gebruik ik Orange drops.
Deze versie heeft een 5Y3GT gelijkrichter zodat hij iets minder dan 20 watt levert.