Philips Fuzzz radio

Deze radio moest flink meer gain krijgen.
De klant wil hem als gitaarversterker gebruiken en dan is een krachtiger voorversterker gewenst. Hiervoor heb ik de standaard voorversterker (EABC80 buis), die maar 1 triode/versterkingstrap heeft vervangen voor een ECC83 (12AX7) die 2 triodes heeft EN per trap meer gain (100 ipv 70 Mu).
Daarnaast het circuit ge-update, koppelcondensators en wat weerstanden vervangen. De standard zaken.

Philips FuzzMAchine. Check het groene ‘katteoog’.

Het gaat hier om een Philips BX353A uit 1955. Gemaakt in België Leuven, een 2-talige radio.
Buiten de gebruikelijke stoffigheid en andere rommel werkte deze radio nog naar behoren voor zijn leeftijd. Belangrijk om te weten als je voor de fuzzmachine optie gaat is dat de radio-functie komt te vervallen. Daarom haal ik alle niet relevante buizen uit de radio. Na de schoonmaak en basic checkup wordt het pre-amp circuit verwijderd en daarna opnieuw opgebouwd. In dit geval heb ik de toonregeling (bas en treble) behouden zoals ze waren.


De 3 overgebleven buizen; ECC83, EL84 en EZ81

Na de eerste testen klonk hij meer dan prima. Heel fuzzy, door de kleine alnico speaker. Ik adviseer voor radio’s met een EL84 S.E. eindtrap altijd een Celection externe speaker voor een meer Vox-achtige sound. In elk geval zou ik voor een “british” type speaker gaan, maar dat is natuurlijk smaak….
Maar er klonk af en toe ook een vreemd ratel/fuz/trilgeluid bij hoge volumes. Na controle bleek er een revetje in de speaker-cones rond te zwerven, en aan de randen zaten al kleine scheurtjes in het papier. Dat laatste is niet zo vreemd (eerste wel!) maar moest wel aangepakt worden omdat deze versterker nu flink meer en zwaarder gebruikt gaat worden. Met een flexibele lijm de randen behandeld en gelukkig was dat voldoende.
En reserve speaker van dit type is niet gemakkelijk aan te komen….

Hoe klinkt het dan?
Op Youtube en Instagram staan wat voorbeelden.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *