Falcon Mk3 in gestoffeerde kast.

Het idee voor de Mk3 is ontstaan nadat ik een aantal versterkers gebouwd had op basis van Ampeg en Gibson versterkers met 2 6V6 buizen, uit eind jaren 50, begin jaren 60.
Deze hadden een sound, een oversturingsgedrag en een dynamiek die mij, en een aantal klanten, erg beviel. Wat ik bedoel: ze klinken super vet, dus.
Wat me bij, vooral Ampeg opviel, is dat ze heel lang kathode biased versterkers zijn blijven maken, maar vaak met andere/nieuwere type buizen ging werken, die meer vermogen konden leveren zoals de 7591A of kleiner waren zoals de 6AQ5. Vooral die 7591 buizen trokken mijn aandacht. Ze zijn een doorontwikkeling van de 6V6GT en leveren een vermogen van 20 watt in Kathode bias (2 stuks) en blijken goeie en super muzikale buizen te zijn. (Meer over 7591 buizen).
Tegenwoordig worden ze echter alleen nog gebruikt in audio versterkers. Gelukkig wel trouwens, want daarom worden ze weer als re-issue geproduceerd.

Daarnaast gebruik ik graag de 6SL7 in de voorversterker. Deze heeft een iets ander overdrive karakter dan de 12ax7 die in 99% gevallen worden gebruikt. Dat merk je vooral in het laag. Daarom heb ik er ook voor gekozen om er een James Tonestack (Bass & Treble control) in te plaatsen. Hierdoor heb je meer controle/bereik dan met de standaard Fender/Marshall tone-controls.

De Mk3 maak ik met 6V6 of 7591A in kathode bias en dat geeft rond 12 en 20 watt vermogen respectievelijk. Dit zorgt er ook voor de distortion nooit ver weg is. Al heb je met de 7591A versie zeker een pak meer headroom natuurlijk.

Er zijn 2 inputs waarvan I de standaard input is. De II is uniek in die zin dat hij de input buis parallel schakelt voor extra gain en vooral textuur doordat hij voor de volume knop de 2 input samenvoegt.
De boost knop heeft 3 standen uit (midden) en 2 soorten boost, weinig en veel. Hiermee kun je de versterker sneller in de oversturing krijgen.
Om de versterker indien gewenst juist wat te temmen kun je meer Negatieve Feedback toevoegen (NFB)

Volledig handgebouwd en ‘handwired’.
F&T filtercaps. Voor koppelcaps gebruik ik of Jupiter, Mallory of Orange drops.

Specificaties:
– 2 x 5791 eindpentodes in kathode bias voor 20 watt. OF
– 2 x 6V6 eindpentodes in kathode bias voor 12 watt.
– 2 x 6SL7 voorversterker.
– 5y3GT gelijkrichter.
2 inputs: I normal, II paralel High-gain.
3 standen Boost switch.
Impedantie switch, ext. speaker uitgang.
Speaker naar keuze. Standaard WGS/Jupiter 10″ of Jensen Falcon 10″