falcon
Falcon Mk.3 in gestoffeerde kast.

Het idee voor de Mk3 is ontstaan nadat ik een Ampeg Jet model J12 ter reparatie onder handen had. Compleet gecharmeerd van de sound en een dynamiek van deze amp. Op basis van het schema heb ik er toen één voor mezelf gebouwd, met 6V6 buizen. En daarna ook voor diverseklanten. De mk3 is een logisch gevolg van door experimenteren.

Op het eerste gezicht zou je denken: 2x6V6…Tweed deluxe. Maar niets is minder waar. Het ontwerp blijft lang clean, headroom tot meer dan 50% vermogen, maar heel vol en muzikaal. Het ‘geheim’ zit hem vooral in de 6SL7 voorversterker.

Deze Ampeg Jet had 7591 buizen en zette mij in de richting van de Mk3.

Wat mij aan de Ampeg (gitaar-)versterkers opviel, was dat ze heel lang bij het kathode-biased principe zijn gebleven, waar anderen zoals Fender juist snel naar fixed-baised overstapten.
Aan de andere kant paste Ampeg en Valco gemakkelijk nieuwere type buizen toe, die meer vermogen konden leveren, of minder ruimte in namen, zoals de 7591A of de 6973.

Vooral die 7591 trok mijn aandacht. Ze zijn een doorontwikkeling van de 6V6GT en door 1 andere weerstand te vervangen [en een ‘dikkere’ uitgangstrafo] is hij uitwisselbaar met een 6V6 amp. Ze leveren een vermogen van 20 watt in Kathode bias. Het zijn hele cleane en super muzikale buizen. Tegenwoordig worden ze echter alleen nog gebruikt in audio versterkers. Gelukkig wel trouwens, want daarom worden ze weer als re-issue geproduceerd.

Zoals gezegd heeft de Mk3 twee 6SL7 buizen in de voorversterker. Deze heeft een iets ander overdrive karakter dan de 12ax7 die in 99% gevallen worden gebruikt.
Dat merk je vooral in het laag en klinkt hij heel breed. Daarom heb ik er ook voor gekozen om er een James Tonestack (Bass & Treble control) in te plaatsen ipv alleen een treble-bleed/tone control, zodat je controle hebt over het laag EN hoog.
De James-versie geeft je groot bereik en is er meer interactie tussen de controls dan met de standaard Fender/Marshall TMB-controls of alleen een Treble-bleed circuit.

panel 3

De Mk3 maak ik dus met 6V6 Buizen voor 15 watt Of met 7591 buizen voor ongeveer 20 watt.

Er zijn 2 inputs. High en Low (zoals Leo Fender dat bedacht heeft).
De NFB/boost knop heeft 3 standen Negative feedback (=demping) aan/uit en 2 soorten boost, weinig en veel. Hiermee kun je de versterker sneller of juist minder snel in de oversturing krijgen.

handwired
Volledig handgebouwd en ‘handwired’.
F&T filtercaps. Voor koppelcaps gebruik ik Orange drops.

Specificaties:

 • 2 x 6V6 in kathode bias voor 15 watt. OF
  2 x 7591 voor 20 watt, meer headroom.
 • 2 x 6SL7 voorversterker
 • Bass en Treble controls
 • 5y3GT gelijkrichter
 • 2 inputs [high en low]
 • NFB/Boost switch
 • pre-amp boost switch
 • WGS, Jupiter of Jensen Jets 10″ speaker.
  Maar een 12″ Jensen Night Hawk is ook heel mooi.

Prijs met 10″ Jensen: € 975,-